Selectează o Pagină

Vom începe anul 2021 cu o informare din partea Inspecției Muncii referitoare la măsurile necesare a fi luate de către angajatori în sezonul rece pentru protecția stării de sănătate a lucrătorilor. În acest sens domnul Danteș Nicolae Bratu, inspector general de stat, a ținut să transmită ieri următorul mesaj :

”Întrucât, în perioada următoare, se vor înregistra fenomene meteorologice severe și valori de temperatură foarte scăzute, inspectorii de muncă vor verifica și respectarea măsurilor prevăzute de O.U.G. nr. 99/2000 privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme. Reamintesc câteva dintre obligațiile minimale ce revin angajatorilor pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber: reducerea duratei zilei de lucru și, de asemenea, reducerea intensității și ritmului activităților fizice cu alternarea efortului dinamic cu cel static, distribuirea de ceai fierbinte, asigurarea echipamentului individual de protecție și a unor spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător. Persoanele care suferă de afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme pot beneficia de reducerea programului de lucru sau pot fi trecute, după posibilitățile existente în structura activităților, în alte locuri de muncă. Atenționăm angajatorii că nerespectarea obligațiilor ce le revin va duce la aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, potrivit prevederilor legale.”

Tot pe aceiași temă, aș vrea să vă las mai jos prevederile articolului 96 din cadrul Ordinului 163 din 2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor :

ART. 96
Inainte de inceperea sezonului rece se iau urmatoarele masuri de prevenire:
a) controlul instalatiilor si al sistemelor de incalzire existente la operatorii economici, institutiile publice, locuintele si gospodariile populatiei, cum sunt surse de caldura, conducte, corpuri si elemente de incalzire, sobe, cosuri si canale de fum, si inlaturarea defectiunilor constatate, asigurandu-se functionarea la parametrii normati;
b) protejarea contra inghetului a componentelor instalatiilor de stingere cu apa;
c) asigurarea uneltelor si accesoriilor pentru deszapezirea cailor de acces, de evacuare si de interventie.

Pentru că iarna nu-i ca vara, așa cum spune o vorbă rămasă în folclorul popular, riscurile de accidentare cresc. Este motivul pentru care voi reveni în zilele următoare cu un articol pe această temă.

Comunicatul Inspecției Muncii oferă cifre referitoare la acțiunile de control desfășurate în perioada 4-9 ianuarie . Aveți comunicatul integral aici.