Selectează o Pagină

Capitolul destinat cutremurelor se incheie astăzi cu ultimul subiect cel referitor la comportamentul ulterior producerii seismului. Despre măsurile preventive și modalități de comportament în timpul cutremurului am discutat în articolele anterioare și puteți revedea dacă doriți aceste materiale.

Am să vă las mai jos informațiile oficiale referitoare la acest subiect de pe nutremurlacutremur.ro, site-ul Departamentului pentru Situații de Urgență conceput special în acest scop. Înainte însă, aș vrea să discutăm despre importanța unor obiecte foarte importante în aceste momente: fluierul și lanterna. Dacă suntem prinși sub eventuale dărâmături, ruine, clădiri avariate este bine să folosești un fluier. Nu este indicat să țipi pentru a nu ne epuiza cantitatea de oxigen. Este indicat să anunțăm prezența noastră acolo prin bătăi ritmice în obiecte cu anumită rezonanță din jur, sau să fluierăm. Nu folosim surse de foc și acoperim gura și nasul cu o batistă sau un tricou. Referitor la lanternă, ea este foarte importantă, pentru că de multe ori sursele de gaz au de suferit și folosirea unei flăcări de brichetă, aragaz sau lumânare ar putea declanșa o explozie. Înainte de evacuare asigurați-vă că scările sunt în regulă, și închideți instalațiile utilitare. Atenție la cioburi, cuie și orice altceva v-ar putea vătăma în timp ce părăsiți locuința și revin la importanța lanternei în acest caz. În acest moment foarte util devine rucsacul de urgență pe care sper că l-ați pregătit așa cum discutam lunile trecute. Revedeți materialul aici.

Mai jos vă ofer integral informațiile oficiale de pe site-ul Departamentului pentru Situații de Urgență, nutremurlacutremur.ro, capitolul privind comportamentul adecvat după producerea seismului.

EVACUAREA DIN CLĂDIRI 

  • Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole. 
  • Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
  • Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.

PERSOANELE RĂNITE 

• În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare. De asemenea, persoanele în putere trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare. 

UTILIZAREA TELEFOANELOR 

• Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.  

VERIFICAREA INSTALAȚIILOR 

  • Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure,  trebuie verificată starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare. În cazul în care se constată avarii, trebuie închisă alimentarea locală sau generală şi anunţată unitatea de specialitate pentru intervenţie. De asemenea, nu trebuie folosit focul. 
  • Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, operaţiunea de evacuare este dificilă şi nu există un alt pericol imediat (incendiu, scurgere de gaze, inundaţie, etc.), încercaţi să calmaţi persoanele şi adresaţi-vă unei firme specializate sau serviciilor de urgenţă, intervenind numai cu specialişti şi unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau căderea în gol a vreunei persoane.    

PERSOANELE RĂMASE BLOCATE 

  • Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul unei situaţii extreme în care, de exemplu, aceştia sunt surprinşi sub dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră/incintă (ascensor, etc.) blocată, prin înţepenirea uşilor sau din alte cauze. O variantă clasică de comunicare cu personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori. 
  • Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea timpului scurs până la salvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică. În acest mod se explică rezistenţa de sute de ore în condiţii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile. 

INFORMAȚIILE OFICIALE 

• Nu trebuie luate în considerare zvonurile care apar frecvent imediat după seisme, chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti. Trebuie urmărite anunţurilor făcute de autorităţile publice prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune naţionale şi sfaturile de acţiune imediată ale serviciilor de urgență.

Sursa : https://nutremurlacutremur.ro/