Selectează o Pagină

Ordonanța de Urgență numărul 36 din 05.05.2021 privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate, însoțite de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului în domeniul relațiilor de muncă, și pentru modificarea și completarea unor acte normative modifică Codul Muncii, Legea 81 privind Telemunca și Legea 319 din 2006 a Sănătății și Securității în Muncă introducând posibilitatea semnării în format electronic a contractelor individuale de muncă, actelor adiționale și altor documente, dar și a dovezilor privind instruirea SSM, ceea ce ne interesează în mod special.

Articolului 21 al Legii 319 din 2006 a Sănătății și Securității în Muncă i se aduc astfel următoarele adăugiri prin introducerea punctelor 4 și 5 :

Art. 21. – (1) Instruirea prevazuta la Art. 20 alin. (1), (2) si (4) nu poate fi realizata pe cheltuiala lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora.

(2) Instruirea prevazuta la Art. 20 alin. (1) si (2) trebuie sa se realizeze in timpul programului de lucru.

(3) Instruirea prevazuta la Art. 20 alin. (4) trebuie sa se efectueze in timpul programului de lucru, fie in interiorul, fie in afara intreprinderii si/sau unitatii.

(4) Dovada instruirii prevăzută la art. 20 poate fi realizată în format electronic sau pe suport hârtie în funcție de modalitatea aleasă de către angajator, stabilită prin regulamentul intern.

(5) În cazul folosirii variantei în format electronic prevăzute la alin. (4), dovada instruirii trebuie să fie semnată cu semnătură electronică avansată sau semnătură electronică calificată însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.

Reținem de aici că din acest moment dovada instruirii poate fi realizată în format electronic sau pe suport hârtie în funcție de modalitatea aleasă de către angajator.

Aflăm la articolul IV al prezentei Ordonanțe nr. 36 din mai 2021 că angajatorul poate suporta, în vederea îndeplinirii obligațiilor legale menționate în prezenta ordonanță de urgență, cheltuielile pentru achiziționarea semnăturilor electronice avansate sau semnăturilor electronice calificate însoțite de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului, utilizate pentru semnarea înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă, dar și că în termen de 60 de zile vom avea modificări la Normele Metodologice, ceea ce era de așteptat.

Prin modificările aduse Codului Muncii la articolul 16 care presupune 7 noi alineate, aflăm că angajatorul nu poate obliga lucrătorul să folosească semnătura electronică. Toate documentele semnate de cele două părți trebuie semnate în același fel, cu același tip de semnătură, nefiind permisă folosirea ambelor variante.

Legea 81 din 2018 privind activitatea de Telemuncă suferă modificări la articolul 8 unde se introduce punctul f care prevede obligativitatea păstrării confidențialității informațiilor, aceiași cerință fiind prevăzută și în intervenția asupra articolului 110, Codul Muncii. Prin modificarea adusă articolului 7 se elimină obligativitatea instruirii specifice locului de desfășurare a activității de telemuncă.

Aveti textul integral al OUG 36 din 05.05.2021 aici